It's my mouth I can say what I want to

 
It's my mouth 1.jpg
It's+my+mouth.jpg

It's my mouth and I can say what I want to
(2017)

Toneelgroep Oostpool en Theater Sonnevanck produceren ieder jaar twee ‘’trailervoorstellingen’: intieme jongerenvoorstellingen gespeeld in een tot theater omgebouwde vrachtwagen die langs scholen rijdt door het oosten van Nederland. ’It’s my mouth I can say what I want to’ werd geschreven door Daan Windhorst naar een idee van Daria Bukvić en ging op 24 februari 2017 in première op het Montessori College in Arnhem. De voorstelling speelde ongeveer 80 keer voor jongeren in de leeftijdscategorie 14+ en ging in reprise op het Nederlands Theaterfestival omdat het een Zilveren Krekel won als één van de beste jeugdtheatervoorstellingen van dat seizoen.

 

 

Credits

Producent
Toneelgroep Oostpool & Theater Sonnevanck

Tekst
Daan Windhorst

Concept en regie
Daria Bukvić

Spel
Whitney Sawyer
Lisa Schamlé
Yamill Jones 

Dramaturgie
Flora Verbrugge

Vormgeving
Dymph Boss 

Geluidsontwerp
Joost Maaskant

Scènefoto's
Sanne Peper

Over de voorstelling

Een incident op een middelbare school. Commotie. Een jongen raakt vermist. Een docent wordt geschorst. Het vermoeden gonst: ‘er lag mogelijk een racistisch motief aan ten grondslag’. Getuigen worden gehoord. Speculaties buitelen over elkaar heen. De pers loopt ermee weg. Niemand weet iets. Iedereen bemoeit zich ermee.

Een mening is geen feit en racisme is niet ok. Makkelijk zat. Maar wat als jouw feiten een mening blijken te zijn? En wat is het verschil tussen het maken van onderscheid en discriminatie? Is iedereen stiekem een beetje racistisch? ‘It’s my mouth' is een pleidooi voor het gebruiken van je eigen verstand, of op z’n minst je eigen paar ogen. Voor het blijven stellen van vragen, ook als de waarheid verleidelijk onwrikbaar lijkt.

It’s my mouth I can say what I want to is een humoristische en satirisch-poëtische aanklacht tegen de meningenmaatschappij.

 
 

In de pers

Volkskrant ★★★★

'It's my mouth is een scherpe satire op het gevaar van de verspreiding van nepnieuws en 'alternatieve feiten'. De drie getalenteerde acteurs dollen met het vliegensvlug wisselen van pruik, bril en jasje.'


Theaterkrant ★★★★

'Na een uur blijkt alles veel genuanceerder en het merendeel van de personages minder vlak dan vloggers en de hijgende media ons willen doen geloven. Boven alles is It’s My Mouth I Can Say What I Want To nergens belerend, maar ondanks de serieuze ondertoon voortdurend ontzettend grappig. Een prestatie van formaat.'


De VSCD-Jeugdtheaterjury over It's my mouth:

Deze scherpe satire over het gevaar van de verspreiding van nepnieuws en ‘alternatieve feiten’ koppelt een belangrijk, actueel onderwerp op wonderlijk lichte manier aan de leefwereld van jongeren. Hilarisch én confronterend, maar nooit belerend.