Jihad

 
Jihad 2.jpg
Jihad.jpg

Jihad (2016)

‘Jihad’ was een Nederlandse bewerking van de in Wallonië zeer succesvolle schoolvoorstelling ‘Jihad, le spectacle’ die Ismaël Saidi schreef op basis van zijn eigen ervaring als geronselde soldaat in Afghanistan. De versie van Daan Windhorst en Daria Bukvić ging op 25 januari 2016 in première in Theater de Meervaart in Amsterdam in aanwezigheid van Burgemeester van der Laan. ‘Jihad’ speelde uiteindelijk ongeveer 130 keer (met twee casts) door heel Nederland voor ongeveer 40.000 jongeren. Na iedere schoolvoorstelling was er een uitgebreid nagesprek waarin de jongeren met een gespreksleider, ervaringsdeskundige en acteur in gesprek gingen over radicalisering en andere thema’s uit de voorstelling.

 

Credits

Producent
Theater de Meervaart & Senf Theaterpartners

Tekst
Ismaël Saidi

Vertaling
Lilianne Lemmens

Bewerking
Daan Windhorst

Regie
Daria Bukvić

Spel
Saman Amini (1e cast)
Majd Mardo (1e cast)
Chems Eddine Amar (1e cast)

Fahd Larhzaoui (2e cast)
Mamoun Elyounoussi (2e cast)
Faissel Asserti (2e cast)

Spel en muziek
Sahand Sahebdivani (1e cast)
Dwight Breinburg (2e cast)

Vormgeving
Dymph Boss

Lichtontwerp
Yuri Schreuders

Video
Huig van den Hoofdakker

Geluid
Kudo Studio

Assistent vormgeving
Pam Toonen

Scènefoto's
Sanne Peper

Over de voorstelling

‘Jihad’ gaat over de drie vrienden Ismaël, Reda en Ben die zich niet meer thuis voelen in Nederland. Ze vertrekken naar het Midden-Oosten om zich aan te sluiten bij de jihadisten. Eenmaal aangekomen treffen ze een situatie aan die minder heroïsch is dan ze dachten.

‘Jihad’ is een theatervoorstelling voor jongeren over actuele thema's: radicalisme, vervreemding, je wel of niet thuis voelen en identiteit. Het stuk pakt op lichtvoetige en tegelijkertijd bloedserieuze wijze de onwetendheid over jihadisme aan en daagt het jonge publiek uit tot reflectie op én gesprek over dit gevoelige onderwerp.

 
 
 

In de pers

Theaterkrant.nl, 29 januari 2016   ★★★★☆

Het innemende spel van de acteurs en een eenvoudige maar scherpe regie van Daria Bukvić slepen de kijker mee en maken van 'Jihad' een overtuigende en belangwekkende productie, die overal in het land voor scholieren speelt.