Over Daria

Daria Bukvić (Tuzla, 1989) is theaterregisseur, schrijver en sprekerscoach. Ze heeft Bosnische en Kroatische roots, is opgegroeid in Limburg, en woont in Amsterdam. Sinds haar afstuderen aan de Regie Opleiding van de Toneelacademie Maastricht in 2011 regisseert ze als freelancer voor verschillende theaters, festivals en productiehuizen en is ze artistiek leider van haar eigen stichting. Het werk van Bukvić kenmerkt zich door de speelse en humoristische manier waarmee ze beladen maatschappelijke thema’s te lijf gaat. Ze gelooft sterk in de emanciperende, verbindende en kritische kracht van theater.

In 2014 ging de eerste voorstelling van haar eigen Stichting Daria Bukvić in première: Nobody Home. Deze persoonlijke voorstelling over vluchtelingenproblematiek werd een groot landelijk succes en werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival 2015 als een van de elf opmerkelijkste voorstellingen van dat theaterseizoen. In de daaropvolgende jaren regisseerde ze onder andere een aantal veelbesproken jongerenvoorstellingen en debuteerde ze in Duitsland met een gastregie voor Schauspiel Frankfurt.

In 2015 ontving Bukvić de Van Praag Aanmoedigingsprijs uit handen van Adelheid Roosen en het Wim Bary Stipendium van het Prins Bernard Cultuurfonds. In augustus 2016 won ze de Amsterdamprijs voor de Kunst in de categorie Stimulering. Haar jeugdvoorstelling 'It’s My Mouth I Can Say What I Want Towon een Zilveren Krekel als een van de meest indrukwekkende jeugdvoorstellingen van 2017. In 2018 werd Bukvić uitgeroepen tot 'Ambassadeur van de Verdraagzaamheid' en was ze één van de 'Women of the Year' volgens Harper's Bazaar.

Sinds 2017 is Bukvić als regisseur verbonden aan Het Nationale Theater in Den Haag. Haar Shakespearebewerking Othello ging daar in februari 2018 in première en trok in het hele land volle zalen. In mei 2018 volgde ‘Melk & Dadels, de eerste voorstelling van Stichting Daria Bukvić sinds Nobody Home, in co-productie met ROSE stories. In 2019 regisseert Bukvic 'Onze Straat' van Nathan Vecht en werkt ze aan haar debuutroman.

 
Foto: Linda Stulić

Foto: Linda Stulić

 

In de pers

Trouw 23/2/2019

Theatermaker Daria Bukvic: de combinatie van vrouwelijke seksualiteit en intellect verwart mensen


Het Financieele Dagblad 8/2/2018

Daria Bukvić: Dramakoningin


Volkskrant Magazine 16/12/2017

'Ik heb schijt aan hoe het heurt, vind het leuk om te verwarren'


Vrij Nederland 9/1/2016

'Net uit die fucking oorlog: het theater van Daria Bukvić’